Recenzija knjige: Dječak koji je sanjao zmajeve - (The Boy Who Grew Dragons #4)

Published on 11 May 2023 at 19:01

Autor: Andy Shepherd
Izdavač: Egmont d.o.o., 2022.
Prijevod: Ozren Doležal
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica   

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Dječak koji je sanjao zmajeve“ autorice Andy Shepherd, četvrti je nastavak divnog serijala o dječaku Tomasu koji prijateljuje sa zmajevima! Volim sve što se u svim ovim dijelovima objedinjuje i radujem se svakom idućem nastavku.

Ako niste čitali prethodne naslove „Dječak koji je uzgajao zmajeve“, „Dječak koji je živio sa zmajevima“ i „Dječak koji je letio sa zmajevima“, a zanima vas o čemu se tu, kroz moje utiske radi, kliknite na jedan od naslova. Otvorit će vam se novi prozor s recenzijom za sva tri navedena romana. Nema otkrivanja radnje koja bi mogla uništiti osobno uživanje otkrivanja svakog dijela posebno, kao što neće biti ni kod ovog o kojem sada pišem, tako da ste bez brige.

Poželjet ćete, sigurna sam, nakon prvog dijela uzeti i ostale u ruke. Možda u početku kao društvo nekoj mlađoj osobi kojoj su ovakvi romani i namijenjeni, a onda ćete htjeti i sami otkriti što će se sve tu dešavati. Ovaj će serijal biti odlična veza između vas i djeteta, kako vašeg, tako i onog osobnog, unutarnjeg.

Neću vam pisati o radnji u ovom nastavku, ne želim kvariti doživljaj, ali reći ću vam da u sebi krije, kao i u prošlim pričama brojne zavrzlame i zanimljive neočekivane situacije, gdje ništa nije grubo, agresivno, nasilno, neprimjereno.

Ovdje vas čeka divna mašta, ljubav, prijateljstvo, obitelj, odgovornost, poštovanje, komunikacija, duhovitost, divna šarenilost i osebujnost zmajeva... I još ćete puno više od navedenog dobiti ako zavirite između ovih divnih korica!

Ono što me kod ovih romana uvijek oduševi su predivne ilustracije Sare Ogilvie. Tako je i u ovom dijelu! Obično su to duhovite slike koje prate događaj u kojem se nalazimo, ili upoznajemo novi lik, ili je potrebno i stvarno vidjeti uživanje djece u druženju sa svojim nesvakidašnjim prijateljima – zmajevima. Još kada bi ilustracije mogle biti u boji, kao što su naslovnice, samo listanje i gledanje slika bi bilo dovoljno za uživanje.

Navest ću da su s nama i dalje svi već poznati likovi, odred superjunaka, Djed, Lolli, Tomasovi roditelji, a imamo i jedan novi lik, djevojčicu koja dolazi u Tomasov razred i neke nove zmajeve. Aura obožava te krilate veličanstvene životinje i o njima zna SVE. 
Dok ju Tomas ne osvijesti i ne objasni kako, bez obzira na količinu knjiga koje posjeduje i zna ih napamet, crteže koje je proučavala i crtala, ili istraživala priče o zmajevima, nema pojma ni o čemu.

Od mene imate iskrene preporuke za serijal, znam da romane jako voli i naša Sandra, a nas dvije smo živi primjer da knjige koje nisu predviđene za naš uzrast nama češće više odgovaraju od onih koje jesu. 

He he he! Možda je do jednostavnosti poruke, do pozitive, do čarobnog dijela priče, možda zato jer odmorimo od realnosti koja nam je svakog dana sve mračnija, a ovdje odemo na krilima zmajeva u neki drugi, neiskvareni svijet.

Ono što je super u svemu ovome jest činjenica da je nakladnik Egmont Hrvatska izdao već i peti dio „Dječak koji je pjevao sa zmajevima“, a nadam se da spisateljica i dalje piše. Držimo fige da se pustolovina nastavlja!

 

Svi rastu. Da se ništa ne mijenja, ne bi bilo ni rasta. A sve mora rasti. Čak i mi.

Ocjena: 9/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador