Recenzija knjige: Zvijer iz Buckinghamske palače

Published on 3 March 2022 at 18:13

Autor: David Walliams
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2021.
Prijevod: Ozren Doležal
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Ne znam kako vi, ali ja, kada vidim da se pojavila nova knjiga iz pera Davida Walliamsa, ne skidam osmijeh s lica, bolje se osjećam i jedva čekam vidjeti što nam je ovaj put pripremio. Naslov odličan, sinopsis obećava, naslovnica genijalna, a i uvod u knjigu nama knjigoljupcima ne može biti bolji!

Dječak je bio blijed kao snijeg i tanak kao prut. Nosio je debele naočale da ispravi loš vid. Često bi ga svladala tolika slabost da je cijeloga dana morao ostati u krevetu. Na svu sreću, oko njegova su kreveta ležale hrpe i hrpe knjiga. Knjige, knjige i samo knjige. Knjige o životinjama. Knjige o svemiru. Knjige o stablima. Knjige o dinosaurima. Knjige o knjigama.

Što god sam namjeravala čitati, palo je u drugi plan jer, ako je suditi po prijašnjim sličnim situacijama, Walliams ima prednost. Znam da ću uz njega odmoriti, otići u nevjerojatnu avanturu i dobiti uvijek puno više nego od možda koje „ozbiljnije“ knjige. Uz njega i njegove naslove punim baterije. „Dječak u haljini“, „Mali milijarder“ ili možda „Najgori roditelji na svijetu“ dobili su još jednog književnog bracu dostojnog svoje braće i sestara.

Priča prati gore spomenutog boležljivog dječaka, princa Alfreda, koji nikada u svom životu nije napustio sigurnost Buckinghamske palače. London je u ruševinama, ljudi gladuju, a zemljom vlada vječna tama. Nelijepa je ovo budućnost koja nas vodi u uzbudljivu avanturu, ovaj put mračniju od ostalih prethodnica. Med i mlijeko možete zaboraviti, ali zato stisnite zube i sa svojim mališanima zajedno i hrabro budite uz bok Alfredu.

Debeljuca je ovo divnih crteža koje je i ovaj put maestralno ilustrirao Tony Ross. Ilustracije savršeno prate radnju, stilski kao i uvijek zabavnu, napetu, duhovitu i hrabru. 


Ako volite aktivno sudjelovati u radnji, a niste u dobnoj skupini za koju je Walliams ovaj roman namijenio, ne brinite se, niste jedini. I ja sam ta koja voli pustiti svojoj unutarnjoj djevojčici da uživa u dječjim knjigama, filmovima i nezaobilaznim crtićima.

I sama nas knjiga podržava u tome: „Čovjek nikada nije prestar za pustolovine!“ S time na umu, ništa nas ne sprječava uživati u ovom romanu punom zanimljive avanture koja se brzo čita jer ćete što prije htjeti znati tko, zašto i kako stoji na putu Alfredu ka svjetlijoj budućnosti.

Usudila bih se reći da je ovo jedan pravi krimić, avanturistički, ali krimić, jer zavarat će vas i odvesti na krivi trag likovi za koje to, sigurna sam, ne biste rekli.

Mozaik nam je još jednom pružio uživanje u akcijom nepresušnom scenariju koji nas i ovdje podsjeća na bitnosti života. Obitelj, hrabrost, ljubav, nesebičnost, lojalnost, samopouzdanje, vjera, samo su neke u nizu osobina i težnji koje ćemo pronaći i prepoznati kao svoje.

Povezat ćemo se s likovima, pronaći one jake, simpatične, duhovite i tople i poželjeti još jedan roman nepresušnog Davida Walliamsa. Već se sada veselim!

Ocjena: 9/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador