Recenzija knjige: Gospodarica jezera (Sedmi dio sage o Vješcu)

Published on 13 January 2021 at 03:04

Autor: Andrzej Sapkowski
Izdavač: Egmont d.o.o., 2020.
Prijevod: Mladen Martić
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica   

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

 

Nakon prolaska kroz portal u Lastavičjoj kuli, Ciri se našla u posve drukčijem svijetu, Svijetu vilenjaka. Zatočena je u klopki bez izlaza. Vrijeme je prestalo postojati, a nema ni jasnih granica ni portala što vode natrag u njezin svijet, svijet koji je i dalje u ratnom vihoru… Ona zna da mora pobjeći kako bi se napokon susrela s Vješcem, sa svojom sudbinom.

I gotovo je! Završilo je i ovo putovanje… Dugo sam odgađala napisati svoje viđenje pročitanog. Nisam htjela staviti točku na priču o Geraltu. Prvi dio serijala „Posljednja želja“ mi nije dao naslutiti da će mi nedostajati cijela ova ekipa, činilo mi se previše hladno i odjsečeno. A evo me sada, tužna, jer ono što je uslijedilo bilo je sa svakim nastavkom sve bolje. Individualno je koji će dio kome biti najbolji, onaj s najviše akcije s krvavim i mrtvim tijelima Geraltovih protivnika, onaj gdje bolje upoznajemo vješčeve suputnike, onaj gdje je rat u središtu radnje ili ih voljeti svaki zbog onoga što nam pruža.

Ja sam odabrala zadnju mogućnost. Svaki dio iz serijala ima nešto svoje, svaki je sličan stilski, a opet različit u tempu i središnjoj priči. Ekipa koju smo upoznali u ovih sedam nastavaka je osebujna, svoja, drugačija; svatko od likova je poseban na svoj način i svatko od nas čitatelja si može pronaći onaj najdraži lik s kojim će putovati kroz cijelu priču o „sudbini“.

Ozbiljnost koju možemo preslikati i u današnje vrijeme također je prisutna i u ovom nastavku: „Danas Zlo upravlja zakonima – jer mu zakoni pomažu. Djeluje u skladu sa sklopljenim mirovnim ugovorima, jer su na njega mislili dok su ih sklapali...“ Očekivanja koja si stvaramo čitajući svaki dio, onaj idući nam pruža slične temelje i viđenja, s time i dozu realnosti u mašti.

Duhovitost je sveprisutna što romanima daje jednu čar više, jednu notu više, pogotovo kada su u pitanju ozbiljne stvari:  „S ljubavlju je kao s bubrežnim kamencima. Dok ne doživiš napadaj, nemaš pojma da nešto takvo postoji. A kada ti o to me pričaju, ne vjeruješ.“ Kompleksnost romana, njihova povezanost i ponekad nedovoljno jasno i zbrčkano pripovijedanje tjera čitatelja na više angažiranosti i veću usredotočenost. To je jedan od razloga zašto bih sugerirala čitati serijal redom i bez većeg vremenskog razdoblja između nastavaka kako bi tijek i razumijevanje radnje bio svjež u sjećanju, a tako odmah i jasniji.

Voljela bih da se još koji dio pojavi u budućnosti da se ne zaboravi vještac i njegova bitnost, njegova svrha postojanja. Sigurna sam da bi još jedna zbirka priča s glavnim i sporednim likovima dobro došla za ljubitelje cijele franšize. Njima Geralta nikad neće biti dosta! Ja koja sam se susrela samo s romanima rado bih još čitala o nestašlucima, svađi, čarobnosti, prijateljstvu i ljubavi s uvijek prisutnom dozom humora što me uvijek uspije odlijepiti od sadašnjosti i odvesti u svijet mašte.  

Nekako općenito pišem o serijalu, nisam se usredotočila na radnju „Gospodarice“ jer ju ne želim otkrivati, no reći ću da sam sve u svemu zadovoljna s cijelim zadnjim dijelom serijala iako sam na samom kraju ostala malo iznenađena. S obzirom na sve do sada opisano u romanima, svu jakost i ponos u likovima, snagu i neustrašivost, odgovornost, hrabrost i privrženost, imala sam očekivanja i nekako su se oslanjala na sve navedeno. Ne znam što sam točno htjela, ali sigurno više od onog što sam dobila. Spektakularnost bi bila savršena, a ovako je moje subjektivno mišljenje da je kraj serijala i posljednjeg romana mrvu mlak s obzirom o kojoj vrsti sadržaja se radi. Nije loše, kada sada zastanem i razmislim i odbacim očekivanja, ipak nije loše.

Trebali bismo sami sve pročitati i davati svoj subjektivni sud o svemu pa tako i ovoj, sedmoj knjizi serijala, ali i o cijelom serijalu kao cjelini. Ja sam sretna što sam ih čitala i što mi krase policu. Zahvalna sam što sam imala mogućnost pročitati ih redom kako su izlazile i stvarati svoje utiske nakon svakog romana. Rado ću nastaviti gledati seriju, jer je prva sezona bila dobra, kao što ću se i dalje nadati filmskoj trilogiji koja bi bila rame uz rame s „Prstenovima“ i „Hobitom“. Geralt i društvo su mi ostali u lijepom sjećanju i onima koji vole žanr preporučam ih od srca!

Za one koji bi tek krenuli sa serijalom ovo je redoslijed. Klikom na svaki naziv, otvarate recenziju za isti pa prije čitanja možete škicnuti što vas otprilike čeka:

 

  1. Posljednja želja
  2. Mač sudbine
  3. Vilenjačka krv
  4. Vrijeme prezira
  5. Vatreno krštenje
  6. Lastavičja kula

 

Ljubav se podsmjehuje razumu. I u tome je njezina draž i ljepota.

- Treba se privikavati. Treba se prilagođavati.
- Ponekad je teško!
- To nije argument. To nije argument.

Ocjena: 8/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador