Recenzija knjige: Sezona oluja (Osmi dio sage o Vješcu)

Published on 14 February 2022 at 11:18

Autor: Andrzej Sapkowski
Izdavač: Egmont d.o.o., 2021.
Prijevod: Mladen Martić
Recenziju napisala: Tonkica Palonkica   

 

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GR: https://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Tražila sam nešto za opuštanje, zabavu, za odmor od teških tema. Znala sam da sam dobro odabrala kada me već na prvoj stranici dočekao Maslačak sa svojim genijalnim zaključkom! Odmah na početku sam se nasmijala i zadovoljno krenula dalje s čitanjem najnovijeg prijevoda Vješca: „Sezona oluja“ - Andrzej Sapkowski.

Tko se bori sa zvijerima, treba pripaziti da pritom i sam ne postane zvijer. A kad dugo gledaš u bezdan, i bezdan se zagleda u tebe.“ Friedrich Nietzsche, Jenseits von Gut und Böse
Gledanje u bezdan smatram potpunim idiotizmom. Na svijetu ima puno stvari dostojnijih da ih se pogleda.Maslačak, Pola stoljeća pjesništva

Savršena ekipa i savršeno štivo za zabaviti se u svakom pogledu! Stvarno volim dobre sporedne likove. Ovdje je to definitivno Maslačak! Sa zadnjim nastavkom „Gospodarica jezera“ mislila sam da će to biti kraj s druženjem s Geraltom i ekipom i jako sam se razveselila kada sam doznala da sam u zabludi i da nam stiže još jedan nastavak. Realno gledano, ovo nije posljednji nastavak, ovaj dio ide nakon „našeg“ prvog prevedenog dijela „Posljednja želja“.

Osobno volim sve čitati redom, a tako i radim kad god imam priliku. Ovdje se Sezona oluja može čitati u bilo kojem trenutku jer nema poveznicu s romanima koji prate određenu radnju, samo je ekstra priča, sama za sebe. Kao i u inim serijalima koji se mogu čitati kako želimo, nekoliko detalja o životu glavnih likova je navedeno i ovdje, ali nije toliko relevantno za praćenje priče i shvaćanje cijelog romana. Nije zbirka pripovijedaka kao prva dva dijela, već jedna zabavna, interesantna, akcijsko-romantična zavrzlama svojstvena Vješcu.

Uvijek kažem par rečenica o samoj radnji, ali ovdje mi nema smisla pisati o tome (to si možete i ovako sami potražiti) pošto je u ovom slučaju dovoljno reći o kojem se serijalu radi. S time na umu, znamo što nas otprilike čeka i znamo da dosadno sigurno neće biti. Sa znatiželjom ćete, poput mene, otkrivati gdje će i zašto ovaj put Geralt zabrazditi.

Ovdje je popis kojim biste redom trebali čitati cijeli serijal. Klikom na svaki naziv, otvarate recenziju za isti pa prije čitanja možete škicnuti što vas otprilike čeka:

  1. Posljednja želja
  2. Mač sudbine
  3. Vilenjačka krv
  4. Vrijeme prezira
  5. Vatreno krštenje
  6. Lastavičja kula
  7. Gospodarica jezera

Protudepresivno sredstvo: Pojedeš lonac kiselog kupusa, zaliješ ga loncem kiselog mlijeka... i depresija ti učas postane najmanja od briga. Zaboraviš depresiju.

Koji vam je žanr najteže predložiti nekome? Meni muku stvara kada me netko pita da preporučim nešto smiješno. Razmišljajući o ovome, shvatila sam da mi je lakše predložiti druge žanrove koji su isprepleteni dobrim i simpatičnim humorom. Vještac i njegov kompanjon Maslačak su odlični za taj dio.

Lagala bih kada bih rekla da u ovim knjigama mogu izdvojiti samo duhovitost. Vještac Geralt nije od puno riječi, on je više od djelovanja, akcije... U ekranizaciji, seriji od (za sada) dvije sezone možete to jako dobro uočiti. Uz njega, na svim njegovim putovanjima, upoznajući njegovu sudbinu uvijek se može izdvojiti i poneki citat nad kojim se zamislim i onda nastavim s akcijom i zabavom.

Strah ne treba pobjeđivati. Dovoljno je ne podleći mu. A od njega vrijedi i učiti.

Ako izađe još koji dio, baš ovakav, priča u jednom „standalone“ romanu, bit ću sretna i više ne govorim kako sam tužna jer se rastajem s ovom družinom. Iznenadila sam se jednom, nadam se tome još barem jednom. Samo da nam se sada sedamdesettrogodišnji spisatelj smiluje i stigne napisati još koju dobru priču. Držim fige! Do onda mi ostaje serija za koju se također nadam da će nam pružiti još dosta dobre i kvalitetne zabave.

Čitajte, gledajte, igrajte igricu i uživajte! Zabavno je, pametno, duhovito, zanimljivo i čarobno. Da, to je fantasy koji se zavoli bez obzira koji žanr preferirate, jer likovi, njihovi odnosi, energija i dogodovštine su ono što te tjera na daljnje čitanje.

Ocjena: 9/10

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador